Niet-fungibele munten kunnen de manier veranderen waarop we dingen bezitten…

Met de voortschrijdende digitalisering van de wereld kunnen NFT’s een zeer haalbare oplossing worden voor het token van eigendom en onroerend goed.

Blockchain technologie wordt breed geassocieerd met de uitwisseling van uitwisselbare digitale activa, van betalingssystemen zoals Zcash (ZEC) en Libra tot platforms zoals Ethereum en Substrate, met behulp van wat bekend staat als fungibele tokens. Een artikel dat fungibel is, is uitwisselbaar met een ander identiek artikel. Uw dollarbiljet en mijn dollarbiljet, uw Bitcoin (BTC) en mijn Bitcoin, zijn allemaal hetzelfde bedrag waard.

Echter, niet-vernieuwbare lopers zijn niet hetzelfde waard als andere lopers of valuta, zelfs niet als ze op elkaar lijken. Hoewel dit kenmerk onpraktisch kan lijken – vooral gezien het handelsvoordeel van penningen – is het een zeer wenselijk kenmerk als het doel is om de waarde van een goed te beschermen. Om deze reden hebben niet-fungibele penningen een revolutie teweeggebracht in het eigendomsrecht van symbolische kunst en intellectueel eigendom.

De low-down op fungibele en niet-fungibele lopers

Om het verschil tussen fungibele en niet-fungibele penningen volledig te begrijpen en de rol die elk type penning speelt in het blokketen-ecosysteem, moet je eerst de fungibiliteit en niet-fungibiliteit begrijpen.

Fungibele lopers zijn veruit de meest populaire lopers op blockchains – denk aan Bitcoin Lifestyle of Litecoin (LTC). Hoewel deze lopers zich vaak moeten aanpassen aan prijsschommelingen, zijn ze meestal inwisselbaar voor andere fungibele lopers tegen dezelfde prijs als die waar ze voor gekocht zijn. Dit maakt niet alleen de fungibele lopers gemakkelijker te verhandelen, maar het maakt ook de hoge mate van liquiditeit in de cryptocurrentmarkten mogelijk.

Niet-vouwbare munten zijn een ander beest. Hoewel ze kunnen worden gekocht en verkocht met behulp van fungibele munten, zijn ze hun eigen activaklasse. Het identificeren van informatie is ingebed in hun slimme contracten, wat elke niet-fungibele loper volledig uniek maakt. Deze uniciteit maakt niet-fungibele penningen ongeschikt voor de meeste stereotiepe crypto-handelsdoeleinden, maar ideaal voor het opnemen en opslaan van het eigendom van digitale voorwerpen zoals verzamelobjecten, spelletjes en zelfs kunst.

Digitale weergaven van analoge items

Hoewel NFT’s digitale middelen zijn, zijn er interessante bewegingen geweest om ze aan fysieke, echte objecten te binden. Unisokken, bijvoorbeeld, maken het mogelijk om een $SOCKS token (fungibel) te kopen dat je vervolgens kunt inwisselen voor een paar echte sokken en een NFT die het eigendom van dat paar sokken vertegenwoordigt. Saint Fame heeft een soortgelijke opzet met zijn $FAME en $ICK tokens, die u kunt inwisselen voor respectievelijk een fysiek shirt en een masker. En, 12 real-world prints van de CryptoPunks karakters werden gemaakt en in een Zürichse kunstgalerie geplaatst, met verzegelde enveloppen op de achterkant met daarin een papieren portemonnee.

Als die allemaal een niche lijken, bedenk dan dat traditionele veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s, die tot 80% van de secundaire kunstmarkt in handen hebben, zijn begonnen met het onderzoeken van oplossingen op basis van blokkaden. Sotheby’s heeft gezegd dat het van plan is om gebruik te maken van blockchain-technologie voor het behoud van eigendom van kunstwerken, hoewel het minder bullish is op cryptocurrency, en zegt dat het geen plannen heeft om het te accepteren. In 2018 gebruikte Christie’s blockchain registrar Artory – opgericht door een voormalige Sotheby’s werknemer – om de verkoop van een particuliere kunstcollectie, die verkocht werd voor $323 miljoen, mogelijk te maken en vast te leggen.

Het interessante is dat kunst op basis van blokkades de noodzaak voor deze bedrijven zou kunnen elimineren. Gezien het feit dat de oorsprong en de geschiedenis van het eigendom publiekelijk kan worden geverifieerd op de ketting, kan alleen iemand die de privé-sleutels bezit de kunst daadwerkelijk overdragen. Bovendien zal, zoals bij veel van deze projecten, een real-world en digitale oplossing enige tijd naast elkaar moeten bestaan.

Een nieuw landschap voor intellectueel eigendom

Wat NFT’s het meest succesvol hebben bereikt, is het bewijzen van het scala aan dingen die kunnen worden gemunt. Een beeld, een geluid, een fractie van een video, of zelfs een spelstuk kan allemaal worden omgezet in een gemunt goed, waardoor de deuren worden geopend voor intellectueel eigendom om te worden gerevolutioneerd in het ontluikende digitale tijdperk.

Bestaande modellen rond kunstcreatie, eigendom en wederverkoop komen zelden ten goede aan de kunstenaar. Stel je voor dat je een schilderij maakt en verkoopt voor $900, maar dat de koper het 15 jaar later doorverkoopt voor $85.000, terwijl niets van die winst naar jou gaat – de maker.

Dit is precies wat er gebeurd is met de schilder en graficus Robert Rauschenberg. Hij kwam uit de Verenigde Staten waar geen federale volgrechten bestaan, maar zelfs in de weinige staten en landen waar dat wel het geval is, moet de verkoop nog steeds aan bepaalde criteria voldoen om in aanmerking te komen. Stel je voor dat je in plaats daarvan je kunst symboliseert en er een slim contract aan toevoegt dat een bepaald percentage van elke verkoop naar het oorspronkelijke adres wordt gestuurd. Dit maakt het mogelijk om oneindig veel royalty’s te betalen zonder beperkingen voor het land waar je woont, de grootte van de verkoop of hoe oud je bent wanneer het verkocht wordt. Deze opzet kan een spel-wisselaar zijn voor artiesten die vaak alleen maar rendementen zien op de oorspronkelijke verkoop.

Meer dan alleen winst

De crypto ruimte staat bekend om speculanten, mensen die snel rijk willen worden in plaats van te worden geïnvesteerd om bij te dragen aan de opbouw van een duurzaam ecosysteem. Dat kan niet gezegd worden van veel projecten in de NFT-ruimte, die specifiek gebouwd zijn met een langetermijnvisie in het achterhoofd. OpenLaw heeft geholpen om een end-to-end vastgoedtransactie te creëren met behulp van NFT’s om de eigendom van onroerend goed te vertegenwoordigen, iets dat zich zou kunnen ontdoen van het dure, en langdurige, titelverificatieproces in plaatsen als de VS.

0xcert’s Evidenspace product maakt de uitgifte (en verificatie) van NFT-gebaseerde academische referenties mogelijk – een hoopvolle oplossing voor gesmede referenties. Dit is een groot probleem omdat onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de mensen die beweren gepromoveerd te zijn, waarschijnlijk liegen. En het huidige doel van GenoBank is om mensen in staat te stellen hun DNA volledig te bezitten (je verliest vaak deze rechten wanneer je je gegevens naar bedrijven als 23andMe stuurt die je gegevens aan drugmakers kunnen verkopen, en dat ook doen), wat betekent dat je ze zou kunnen verkopen of doneren zoals je dat wenst voor productontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek.

NFT’s zijn de toekomst van eigendom

Aangezien NFT’s aan populariteit hebben gewonnen in de crypto en de bredere technologische industrie, zijn ze begonnen met het aantrekken van investeerders en hebben ze projecten voortgebracht in andere ruimtes zoals de detailhandel, de sportwereld en zelfs de politiek. In het afgelopen jaar alleen al heeft Nike een patent aangevraagd voor het tokenizing van schoenen op Ethereum; Formule 1 hield een veiling voor Formule 1 automerk NFT’s; en Brooklyn Nets NBA speler Spencer Diwiddie probeerde zijn contract te symboliseren om de fans te laten deelnemen aan zijn succes, hoewel de NBA hem dat verhinderde. De aan de gang zijnde coronaviruspandemie heeft de discussie voortgezet rond de vraag of de blokketentechnologie gebruikt zou kunnen worden voor veilige, virtuele stemmingen in de VS, een beweging die zou kunnen leiden tot NFT’s die hun weg naar de politieke sfeer maken.

Nu de wereld steeds meer digitaal wordt, bieden NFT’s een zeer haalbare oplossing om eigendom en eigendom te symboliseren. Deze tokens maken het mogelijk om vastgoed goed te digitaliseren en op te slaan, terwijl ze tegelijkertijd veilig zijn, wat uiteindelijk een revolutie betekent voor de compensatie, de opslag, de wettigheid en de veiligheid van het eigendom.

Proudly powered by WordPress | Theme: Journey Blog by Crimson Themes.